петак, 30. јул 2010.

Šta je heroin?

Heroin je ilegalna droga koja ima veliku moć da stvori zavisnost kod čoveka. Ovo je najviše zloupotrebljivan i najbrže delujući od svih opijata. Heroin se tipično prodaje kao bela ili braonkasta lepljiva masa koja je na ulici poznata pod imenom "heroin crni katran". Iako čistiji heroin postaje sve prisutniji, veliki deo uličnog heroina je "sečen" drugim narkoticima ili supstancama kao šećer, skrob, mleko u prahu ili kinin. Ulični heroin isto tako može biti sečen strihininom ili drugim otrovima.

Heroinski zavisnici ne znaju stvarnu snagu droge i sve njene sastojke, oni rizikuju da overdoziraju, pa i umru. Heroin je takođe posebno problematičan zbog načina unošenja - intravenozno - i zbog mogućnosti prenošenja HIV virusa tim putem. Tu su i druge bolesti koje se mogu preneti deljenjem igle ili druge opreme za ubrizgavanje.

Heroin se može ubrizgati intravenozno, šmrkati ili pušiti. On se ubrizgava zato što zavisnici brzo stiču toleranciju na heroin, i ne mogu da postignu efekat koji su imali na početku.

Tipično, heroinski zavisnik može da ubrizga heroin do četiri puta dnevno. Intravenozno ubrizgavanje ima najveći intenzitet (nastupa od 7 do 8 minuta) dok je intramuskularno relativno sporo (5 do 8 minuta).

Heroinska kriza je jedna od strašnih muka kroz koje prolaze narkomani. Ona počinje od 6 do 24 časa od prekida unošenja droge. Ovo vreme varira zavisno od nivoa tolerancije prema narkotiku, kao i od količine poslednje unešene doze. Simptomi mogu da se razlikuje od osobe do osobe, ali neko opšti simptomi su grčevi, jaki bolovi, nemir, panika, smenjivanje osećaja toplo-hladno, znojenje, anksioznost, depresija, nesanica, mučnina i dijareja.

Bezbolna detoksikacija pomaže da se izbegnu ovi opaki simptomi.

Нема коментара:

Постави коментар