петак, 06. август 2010.

Narkomanija

Da bi smo shvatili kako funkcioniše lečenje zavisnosti kao na primer narkomanija, bitno je da razumemo kako funkcioniše ona sama.

Patofiziologija narkomanije je usko povezana sa lučenjem neurotransmitera dopamina i ulogom koju on vrši u našem organizmu.

Skoro svi narkotici od kojih se može stvoriti zavisnost, direktno ili indirektno utiču na mehanizam nagrađivanja u mozgu tako što preplavljuju nervni sistem dopaminom. Kako osoba nastavlja da u preteranim količinama stimuliše mehanizam nagrađivanja u mozgu, on se navikava na ogromne količine dopamina time što proizvodi manje tog hormona, ili time što smanjuje broj receptora za dopamin u mozgu.

Kao rezultat, uticaj dopamina na mehanizam nagrađivanja se smanjuje, a to dalje umanjuje sposobnost narkomana da uživa u stvarima u kojima je uživao ranije. Ovaj nedostatak stimulacije navodi narkomana koji je zavistan i od dopamina da poveća unbos narkotika da bi doveo nivo ovog "hormona radosti" na normalu.ovaj začarani krug je poznat kao tolerancija. Nastanak dopaminske tolerancije eventualno može dovesti do velikih promena u neuronima i samim tim u mozgu, i ovo može potencijalno da kompromituje zdravlje mozga na duge staze.

Moderni antipsihotici su napravljeni da blokiraju dopaminsku funkciju. Nažalost, ova blokada može isto tako da dovede do depresije i to može povećati zavisnička ponašanja.

preuzeto sa: wikipedia.org

Нема коментара:

Постави коментар